Spel om pengarÄr du sportintresserad och sugen på att vinna pengar? Då har du en fantastiskt rolig och förhoppningsvis framgångsrik resa framför dig. Många sportintresserade människor tjänar en hel del pengar genom att spela på odds, för är man intresserad av en idrott så kan man i regel väldigt mycket om den, om spelare, lag, idrottsmän, förhållanden, förutsättningar osv. Dessa kunskaper kan du utnyttja för att vinna pengar på den idrott du följer.

Låt säga att du är intresserad av hockey och följer ligan slaviskt. Du tittar på så många matcher du kan och kollar gärna statistik. Här har du möjligheten att satsa en summa pengar på varje match och helt enkelt ”tippa” på vilken match som vinner, hur många mål som görs, vilket lag som vinner ligan och mycket mer.

Hela grejen med att spela på odds gör idrotten ännu roligare, för vad kan vara bättre än att ditt favoritlag vinner matchen och samtidigt gör att du vinner pengar? Oavsett vilken sport du gillar så finns det nästan alltid något att spela på, som fotboll, golf, tennis, Formel 1 och mycket mer.

Vad är odds?

Odds, eller sannolikhet för möjlig utkomst, är ett begrepp som används inom statistik för att ange chansen för att en händelse inträffar samt inom spel på sport för att ange proportionen mellan insats och vinst. Odds på spel online, som vi hör allt mer och mer om, kanske många anser vara relativt nytt, men själva fenomenet odds, eller att satsa på sannolikheter för att en händelse ska inträffa i förhållande till att den inte ska inträffa är en syssla som folk underhållit sig med i nästan alla tider. Tittar vi tillbaka till 1600-talets Europa började man organisera kapplöpningstävlingar redan då och att satsa på vem som skulle vinna var förstås en självklarhet.

Snabbguide i odds för nybörjaren

Att spela på trav och fotboll har vi länge kunnat göra genom att besöka fysiska spelbutiker i vår närhet. Idag blomstrar denna verksamhet även på internet vilket ger oss möjlighet att lägga odds på alla möjliga sporter och alla möjliga utfall och vill man så finns även möjlighet att själv börja tänka i banor som en riktig oddsexpert!

För dig som vill börja att spela på sport online, eller vill ha lite grundläggande information om hur det egentligen fungerar, ska du fortsätta att läsa. I korthet innebär termen ett högt odds att proportionen mellan din insats och din eventuella vinst är hög, men att sannolikheten för att händelsen faktiskt inträffar är låg.

Att räkna ut odds

När du spelar på sport och satsar på ett odds, är oddset uträknat av spelbolaget via flera olika faktorer, såsom de inkomna insatserna, tidigare resultat, väder samt statistik. Pratar vi om lagsporter kan spelares olika skador spela in, om det är en borta- eller hemmamatch och hur laguppställningen ser ut.

Det är vanligt att olika spelbolag ger liknande odds, då de ofta räknar på samma faktorer, men här och där räknar man olika på vissa utfall och när det kommer till små, och kanske osannolika faktorer går det att göra stora vinster, speciellt om du själv sitter på särskild information eller bara vill göra en otippad satsning.

Höga och låga odds

Lägger du ett spel på ett högt odds, betyder det att sannolikheten för att det faktiskt inträffar är låg, men inträffar det vinner du å andra sidan mycket pengar. Lägger du ett spel på låga odds betyder det att sannolikheten för att det inträffar är hög, men att vinsten du får är låg.

Exempel: En tärning har 6 sidor. Chansen för att slå en 4:a är 1/6, vilket betyder att en satsning på en 4:a innebär ett högt odds – eftersom sannolikheten för att få allt annat än en 4:a är 5/6. Satsar du på en 4:a som har oddsen emot sig, men ändå vinner, kommer din vinst att bli hög. 

Flytande och fasta odds

Fasta odds är sådana odds som spelbolagen räknat ut på förhand och flytande odds är sådana som ändrar sig i takt med hur spelet utvecklar sig och många som spelar på oddset. Fasta odds ändrar sig inte och du är alltså garanterad det odds som står på din kupong. Fasta odds är exempelvis säsongsvad och odds på vinnaren av en liga, och dessa sätts ofta väldigt tidigt – men detta kan variera mellan olika sporter.

Odds i Europa

Odds i Europa kallas även decimalodds, vilket anger hur mycket du får tillbaka per satsad enhet.

Exempel: Satsar du 100 kr på ett odds på 1,5 betyder detta att du får tillbaka 100 x 1,5 = 150 kr. Du får din insats tillbaka och ytterligare 50 kr.

Utöver våra europeiska odds finns brittiska odds där man räknar i bråktal: 4 mot 1, 4/1 eller 4:1 – med vilket menas att du för varje satsad krona får ytterligare 4 kr,  totalt 5 kr. Brittiska odds kallas även för traditionella odds.

Amerikanska odds, även kallade moneyline odds, anges med ett ”+” eller ”-” framför sig. ”+” berättar hur mycket du vinner om du satsar 100 och står det ”-” framför oddset anger siffrorna hur mycket du måste satsa för att vinna 100. +300 betyder att du får din insats samt 300 kr tillbaka om du vinner, vid satsning om 100 kr. Vid -300 gäller det omvända, att du behöver satsa 300 kr för att vinna 100 kr plus din insats.

Vilka sporter kan man spela på?

Olika spelbolag erbjuder olika sporter, och vanligast är att man som bolag fokuserar på en särskild sport och vissa ligor för att kunna erbjuda unik expertis inom just det området – vilket även gör det lättare att skapa oddsen. I Sverige är de vanligaste sporterna som lockar till spel trav, fotboll, hockey och tennis, men andra sporter växer mer och mer i popularitet.

Att spela på sport är underhållande och spännande. För dig som bara är ute efter nöjet är det enkelt att lägga ett spel, och för dig som vill satsa mer helhjärtat finns nästan inga gränser för hur mycket du kan lära dig. Ett tips är att fokusera på en särskild sport som du kan bli extra insatt i, kanske en sport som ännu är någorlunda oexploaterad?

Strategi för att vinna på odds

Det finns egentligen ingen konkret strategi för att vinna på odds men det finns hjälpmedel som kan stödja de beslut du tar i dina odds-spel. Det bästa sättet att lägga grunderna för sitt beslut är att följa olika speltips från spelexperter och titta noga på statistik. På Spelaspel.se hittar du speltips inom de flesta sporter och mycket nyttig information som lär dig mer om odds och hur du spelar på bästa sätt.

Du bör även strukturera ditt spelande noga och göra det till en form av verksamhet där du lägger upp en spelbudget samt bokför alla dina vinster och förluster, för det är viktigt att ha koll på vad man gör, vilka matcher man förlorat på, vunnit på osv, för att lära sig av varje framgång och misstag.

Spela live odds

Om du inte har de TV-kanaler som krävs för att se matcherna du spelar på så kan du ibland följa matchen direkt på spelsidan. Denna funktion kallas för ”Live odds” och har blivit väldigt populär. Du kan alltid besöka spelsidan och se vilka matcher som kommer att visas live innan du väljer vilka matcher du vill spela på. På det sättet kan du följa idrotten bättre, få se exakt varför du vann eller förlorade samt att du får nöjet på köpet.