Vi har alla hört talas om de relativt nya Megaways slotsen. De slots som kan ha upp till 117 694 olika sätt att vinna. När våra vanliga slots brukar ha mellan 15 och 25 olika vinstlinjer, är steget upp till långt över hundra tusen olika vinstlinjer väldigt långt. Nästan galet långt – om du frågar oss.
Vi ska kika lite närmare på hur det kommer sig att dessa slots kan erbjuda så orimligt många vinstmöjligheter, och hur du egentligen spelar på en slot med megaways funktion. Häng med för att få reda på mer.

Skapades av Big Time Gaming

Själva konceptet för hur Megaways fungerar, skapades av Big Time Gaming. Alla slots med megaways som har släppts, använder därmed deras grundidé och deras megaways motor. Det finns dock slots som även har en annan siffra än 117 649 vinstlinjer. Antal vinstlinjer finns alltid angivet när du läser i informationen kring spelet, och är du ute efter maximal vinstchans (vem är inte det?) ska du välja en slot med ett så högt antal vinstlinjer som möjligt. 117 649 är dock det vanligaste antalet vinstlinjer – och även den ursprungliga siffran som kom när Big Time Gaming lanserade sin megaways motor.
Bethard banner

Föränderliga hjul

Mekaniken bakom megaways-funktionen innebär att sloten har föränderliga hjul. Normalt sett spelar vi ju på slots där det finns ett visst antal hjul, i kombination med ett visst antal rader. Dessa är alltid fasta och kan tillsammans alltid bilda ett rutnät på till exempel 5 x 3 rutor med symboler. Detta innebär då att sloten har 5 hjul och 3 rader.

På en slot med megaways fungerar det inte så. Istället kan det i ena snurret vara 7 rutor med symboler på ett hjul, medan det i nästa snurr kanske bara är en enda jättestor ruta på samma hjul. Antalet symboler på varje hjul ändras därmed för varje spin du gör.

För att få fram de vinnande kombinationerna, multipliceras de olika rutorna med varandra hejvilt över spelplanen, i olika förutbestämda mönster. Det är dessa mönster som avgör om du vinner på ditt spin. Här är det inte bara tre i rad som gäller för att kunna vinna – här kan du även vinna med hjälp av närliggande symboler eller kluster. Möjligheterna är galet många – eller ska vi säga megaways många.
På en megaways-slot snurrar inte symbolerna fram, utan istället faller de ned från toppen av spelplanen i så kallade kaskader (du som har spelat klassikern Gonzo’s Quest, vet vad vi pratar om).
Det enda som är fast på spelplanen, är antalet hjul – dessa är alltid sex stycken.

Det bästa av två världar

Förutom att slots med megaways erbjuder oerhört många olika sätt att vinna på, kan de även erbjuda samma extrafunktioner som våra klassiska slots, det vill säga exempelvis free spins och bonusrundor. Man skulle ju annars kunna tro att de många vinstmöjligheterna var skäl nog till att spela. Istället har de sannerligen sockrat på gröten och erbjuder det bästa av två världar. Vi kan verkligen förstå hur megaways har kunnat bli så populärt som det är idag.

Upplägget för alla slots med megaways ser dock inte likadant ut, spelets funktioner är helt upp till hur utvecklaren vill ha det. Vissa av spelen kanske har störst fokus på free spins, några kanske enbart kör med bonusrundor, medan vissa satsar på extra allt.

Däremot finns möjligheten till att ta in alla features som finns i de klassiska slotsen, även på en slot med megaways funktion.

Inte avancerat för dig som spelar

Att spela på en megaway-slot kanske känns superavancerat, eftersom de har så väldigt många funktioner. Faktiskt, så är det dock inte mer avancerat än att spela på en vanlig, klassisk slot. Du väljer insats precis som vanligt, du snurrar precis som vanligt och spelet räknar ut vinsterna åt dig – precis som vanligt. Den stora skillnaden är dock att det finns aningens fler vinstmöjligheter på en slot med megaway-funktion.

Om du spelar på en slot där det finns upp till 117 649 olika sätt att vinna, är det viktigt att förstå att det inte är varje spin som ger dig så många vinstmöjligheter. Detta beror på att eftersom hjulen är dynamiska, och landar ett olika antal symboler vid varje spin, innebär 117 649 olika vinstlinjer det maximala antalet vinstlinjer som kommer att finnas när du landar en spelplan med ett maximalt antal symboler.

Därmed kommer alltså antalet vinstmöjligheter att förändras från spin till spin – vilket gör spelet ännu lite mer spännande. Hur många olika vinstmöjligheter som finns för varje spin, brukar stå i en liten ruta längst upp på spelplanen.

Att kombinera nöje med mer nöje

I slutändan så handlar det om att ditt spelande ska vara underhållande. Går du samtidigt med vinst, är det naturligtvis ett stort plus, men det är inte vinsten som ska stå i fokus, även om den självklart bidrar till att göra spelandet mycket mer intressant.

Eftersom det finns möjlighet för så pass många vinstchanser som det faktiskt gör i en slot med megaways funktion, kan du här förena nöje med ännu mer nöje. Megaways har tagit våra svenska casinon med storm – och det är verkligen inte svårt att förstå varför.
Bethard banner

SPELA HOS BETHARD

Comments are closed.